Wat is het verschil tussen Indica en Sativa?

Hoe te herkennen

De grootste verschillen tussen Sativa en Indica zijn te herkennen aan de plant zelf. Indica’s hebben een korte, conische vorm met brede bladeren. Een Indica groeit over het algemeen sneller en heeft vaak een grotere oogst dan een Sativa-plant. De plant komt voor in gebieden met een kouder klimaat. Het eindproduct van de Indica-plant heeft meestal een hoog CBD- en laag THC-gehalte.

De Sativa-plant is hoger en spichtig vertakt met smalle bladeren. Vergeleken met Indica’s heeft een Sativa vaak meer tijd nodig om te bloeien. Geografisch gezien komt de plant vaker voor in gebieden met lange zomers en een warmer klimaat. In tegenstelling tot Indica, heeft het eindproduct van de Sativa-plant een lager CBD- en hoger THC-gehalte.

De verschillende effecten – Sativa vs Indica

Ervaren cannabisgebruikers noemen het effect van indica vaak ‘stoned’ zijn, en het effect van sativa ‘high’ zijn, zodat een toehoorder weet in welke toestand ze zijn. Voorbeelden hiervan zouden kunnen zijn “Ik wil echt niet van deze bank komen; ik ben zo stoned dat het voelt alsof ik op een grote, warme wolk zit”, en “Ik ben zo high; wil je koekjes bakken of gewoon naar een comedyserie kijken? Want ik ben zo high. Nee, echt, houd op met lachen, ik ben zo high.”.

De typische effecten van indica

Indicasoorten worden geassocieerd met een gevoel van lichamelijke ontspanning, alsof de stress uit je spieren vloeit. Als je je gespannen voelt of als je het gevoel hebt dat je de druk niet meer aankunt, kan gebruik van indica die spanning wegnemen en vervangen door een slaperige rust. Stel je voor dat je jezelf in een warm bad laat zakken, of het ontspannen gevoel na een goede massage.

De typische effecten van sativa

Sativasoorten worden geassocieerd met een gevoel van verheffing, van opgetild worden in je hoofd en geest. Je creativiteit kan op gang komen en je realiseert je plotseling dat je voor je uit zit te staren terwijl het ene idee na het andere door je hoofd schiet en concepten die eerder geen samenhang leken te hebben samen voor nieuwe inspiratie zorgen. Er gaan allerlei verhalen en er is zelfs wetenschappelijk onderzoek naar de tendens van cannabis om patroonherkenning te versterken. Er is nooit onderzocht of dit effect bij sativa’s sterker is dan bij indica’s, maar dit is goed mogelijk.

Menu